ГОВЕЖДИ СТЕК С БАЛСАМОВА РЕДУКЦИЯ

ГОВЕЖДИ СТЕК С БАЛСАМОВА РЕДУКЦИЯ

ПРОДУКТИ:

200 гр. Говежди стек

100 гр. Къдрава салата

20 гр. Сушени стафиди

20 гр. Черни маслини

80-100 гр. Захар

300 мл.балсамов оцет(ди модена)

40 гр. Кедрови ядки

Сол на вкус.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Бланшираме листата салата предварително измити, във вряща вода за около 3 минути, за да омекнат малко. След това се шокират в лед. В плосък тиган изсипваме количеството захар и оцет и ги оставяме да се редуцират на бавен огън, като разбъркваме от време на време, за да не загори захарта,която не се е разтворила.Крайнинят резултат трябва да е консистенция на глазура. В отделен тиган поставяме зехтина и кедровите ядки, маслините нарязани и обезкостени и стафидите. Добавяме салатата в тигана,сотираме леко и подправяме със сол и пипер.

За стека ни е нужна скара или ако не разполагате с такава може да се използва и грил тиган. Запича се за по 4 минути от всяка страна на умерена температура. След изпичане месото се оставя поне 2-3 минути да почине, за да си събере соковете, след което се поръсва със сол. Аранжираме  чинията по желание.

 

Иточник: авторска рецепта на Chef  Николай Попов, специализирал в Italian Chef Academy – ROMA, ITALY

X