ПРЯСНА ПАСТА „ОРЕКИЕТЕ“ С КРЕМ ОТ БРОКОЛИ,МИДИ ЯДКА И СОС „КАЧИО Е ПЕПЕ“

ПРЯСНА ПАСТА „ОРЕКИЕТЕ“ С КРЕМ ОТ БРОКОЛИ,МИДИ ЯДКА И СОС „КАЧИО Е ПЕПЕ“

ПРОДУКТИ:

150 гр. Прясна паста „Орекиете“

50 гр. Сирене „Пекорино“ за стъргане

50 гр. Сирене „Грана падано“

100 мл. Вода

8 гр. Черен пипер

300 гр. Миди с черупка

20 гр. Бяло вино

200 гр. Бейби броколи (пресни)

20 гр. Зехтин

Сол на вкус

2 бр. моркови

1 бр.лук

½ глава целина

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Нарязваме на едро морковите,лукът и целината. Слагаме ги в тенджера и ги заливаме със студена вода. Варят се на среден огън до получаване на хубав зеленчуков бульон. След това пускаме друга касерола с вода да заври, за да бланшираме броколите, които после ще пасираме с малко зеленчуков бульон и ще подправим със сол, пипер и зехтин. Трябва да се получи кремообразна консистенция, не много гъста. След това на силно загрят тиган, отваряме мидите с малко бяло вино и ги вадим след като се отворят без да изхвърляме тигана за миене!

За крем „Качио е пепе“пасираме на студено пекориното, водата, пармезана и черния пипер. Трябва да получим гъста консистенция като на мус. В зеленчуковия бульон,който остана сваряваме орекиетите за не повече от 2 минути и довършваме в тигана където е останал сокът от мидите, плюс една лъжица от крема от броколи. Това всичко се сервира в дълбока чиния, отгоре разхвърляте ядките мида и с кафена лъжичка тук – там слагаме по малко от крема „Качио е пепе“. Това ястие е подходящо за летния сезон и се съчетава чудесно с чаша „ПиноГриджо“.

Източник: Шеф Николай Попов, специализирал в Italian Chef Academy – ROMA, ITALY

X